РОМАН...

СРБИЈАДА

СРБИЈАДА

Књига је представљена као романсирана и истовремено документарна исповест ратног дописника српске војске са Солунског фронта, истинита прича пренесена аутентичним стилом који је писац изабрао и на коме инсистира до краја књиге.

Иза лика главног јунака, капетана Градинића, крије се аутор који нас специфичним речником, помало као извештач, некад као песник, али увек снажно, емотивно и сликовито, води кроз догађаје чији је сведок и активни учесник. Од Ужица у јесен 1915. године, даље преко Пожеге, Чачка, Ваљева, Ниша, преко Куманова и Солуна, Косова и Албаније, Скадра и Драча, Итаке и Крфа, Кајмакчалана, Битоља и Водене, до Топлице, Доброг поља и ослобођеног Београда.

Кроз доживљаје капетана Градинића и његовог најбољег друга и саборца Колеге пролазимо не само рат, битке, страдања и победе, већ проживљавамо све људске страхове, слабости и дилеме које нам аутор искрено и без резерве нуди. Прича лична и магловита, између маште и снова и ужасне ратне јаве, са безброј питања о човеку у нама.

Књига се не чита у једном даху, над њеним редовима ће се читалац задржати и замислити, она тражи и време и стрпљење, али представља праву драгоценост за све оне за које историја значи нешто више од бројева и чињеница. Историјске личности, са којима је главни јунак често у директном контакту, приказане су као људи са својим манама и врлинама, онако како их их је аутор видео и после много деценија записао.

На тренутке болно потресна, на тренутке духовита и забавна, ова књига никога неће оставити равнодушним. Роман Србијада није само ратни дневник пун бележака о догађајима и једном злом времену, нити је само подсетник за будуће генерације. Ово је својеврсно сведочанство које временом није изгубило на свежини и значају, већ је, напротив, данас, чини се, актуелније него икада раније.


Детаљан садржај сваке књиге можете видети преко мени секције Садржај

Младен Ст. Ђуричић

Књижевни рад Младена Ст. Ђуричића обухвата преко 70 објављених дела (библиографија из Народне библиотеке Србије, 2013.) - романа, књига приповедака, песама, драма и историјских есеја. Према подацима "Енциклопедије писаца Југославије", Матица српска, Нови Сад, 1979. има објављено преко 1.500 прилога у 83 дневна и периодична листа и часописа уз уређивање пет антологија.
Према истом извору и материјалима британских енциклопедија ("International Authors and Writers Who's Who", Cambridge, 1976. i "Men of Achievement", Cambridge, 1977) на стране језике - енглески, француски, немачки, руски, словачки и есперанто - преведено је преко 200 његових приповедака и есеја као и ратних репортажа са Солунског фронта...

Више о аутору...

Промотивна цена

Књигу можете поручити директно од издавача по промотивној интернет цени преко контакт формулара...