Nekada davno, stvarno mnogo davno, ljudi su imali strašne priče o zlu, vatri i herojstvu. Vreme je prolazilo i one su skoro zaboravljene, postale nešto kao izumrla vrsta. Jedna od priča ležala je u nekom mračnom podrumu, raskopusana i osušena. Sama. A priče ne mogu same, potrebni su im ljudi.

SRBIJADA

SRBIJADA

Roman "Srbijada" je poslednja knjiga književnika Mladena St. Djuričića (1889 - 1987), priča izvučena iz mraka prošlih vremena, sa patinom poznih decenija autora i, verujemo, sjajem istorijskih događaja za sva vremena.

Sa očiglednom obavezom da dokumentuje dešavanja kojih je bio svedok i učesnik kao i da istovremeno iskreno i kritički prenese svoje lično iskustvo kao pojedinca, malog a uvek najvećeg stradalnika, autor je gradio delo više od 7 decenija ostajući mu potpuno posvećen i u dubokoj starosti. Preminuo je u 99. godini života, sa stranom ove knjige u pisaćoj mašini.

Poštujući izričite zahteve autora u pogledu pisma, formata i sadržaja u knjizi ništa nije menjano. Ona je ovde predstavljena u potpunosti onako kako ju je autor zamislio i ostavio u rukopisu, pomalo "starinska", ponekad u odnosu na današnji pravopis sporna, ali svakako autentična kao svedočanstvo.

Kroz rat, patnje i bedu autor vodi svoje male junake do istinskih herojskih podviga koristeći sve ljudske slabosti, iskreno ističući političke i nacionalne izazove, istorijske uslove i ratnu realnost tog vremena, a sa željom da se nikad ne ponovi i da to svedočanstvo ne bude inspiracija novom zlu, ni po kom osnovu i ni u jednom vremenu.

Svim prijateljima i ljudima dobre volje koji su svojom podrškom uticali na izdavanje ove knjige iskreno zahvaljujemo na angažovanju.

Više o knjizi...

Mladen St. Djuričić

Književni rad Mladena St. Djuričića obuhvata preko 70 objavljenih dela (bibliografija iz Narodne biblioteke Srbije, 2013.) - romana, knjiga pripovedaka, pesama, drama i istorijskih eseja. Prema podacima "Enciklopedije pisaca Jugoslavije", Matica srpska, Novi Sad, 1979. ima objavljeno preko 1.500 priloga u 83 dnevna i periodična lista i časopisa uz uređivanje pet antologija.
Prema istom izvoru i materijalima britanskih enciklopedija ("International Authors and Writers Who's Who", Cambridge, 1976. i "Men of Achievement", Cambridge, 1977) na strane jezike - engleski, francuski, nemački, ruski, slovački i esperanto - prevedeno je preko 200 njegovih pripovedaka i eseja kao i ratnih reportaža sa Solunskog fronta...

Više o autoru...

Promotivna cena

Knjigu možete poručiti direktno od izdavača po promotivnoj internet ceni preko kontakt formulara...