ROMAN...

SRBIJADA

SRBIJADA

Knjiga je predstavljena kao romansirana i istovremeno dokumentarna ispovest ratnog dopisnika srpske vojske sa Solunskog fronta, istinita priča prenesena autentičnim stilom koji je pisac izabrao i na kome insistira do kraja knjige.

Iza lika glavnog junaka, kapetana Gradinića, krije se autor koji nas specifičnim rečnikom, pomalo kao izveštač, nekad kao pesnik, ali uvek snažno, emotivno i slikovito, vodi kroz događaje čiji je svedok i aktivni učesnik. Od Užica u jesen 1915. godine, dalje preko Požege, Čačka, Valjeva, Niša, preko Kumanova i Soluna, Kosova i Albanije, Skadra i Drača, Itake i Krfa, Kajmakčalana, Bitolja i Vodene, do Toplice, Dobrog polja i oslobođenog Beograda.

Kroz doživljaje kapetana Gradinića i njegovog najboljeg druga i saborca Kolege prolazimo ne samo rat, bitke, stradanja i pobede, već proživljavamo sve ljudske strahove, slabosti i dileme koje nam autor iskreno i bez rezerve nudi. Priča lična i maglovita, između mašte i snova i užasne ratne jave, sa bezbroj pitanja o čoveku u nama.

Knjiga se ne čita u jednom dahu, nad njenim redovima će se čitalac zadržati i zamisliti, ona traži i vreme i strpljenje, ali predstavlja pravu dragocenost za sve one za koje istorija znači nešto više od brojeva i činjenica. Istorijske ličnosti, sa kojima je glavni junak često u direktnom kontaktu, prikazane su kao ljudi sa svojim manama i vrlinama, onako kako ih ih je autor video i posle mnogo decenija zapisao.

Na trenutke bolno potresna, na trenutke duhovita i zabavna, ova knjiga nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Roman Srbijada nije samo ratni dnevnik pun beležaka o događajima i jednom zlom vremenu, niti je samo podsetnik za buduće generacije. Ovo je svojevrsno svedočanstvo koje vremenom nije izgubilo na svežini i značaju, već je, naprotiv, danas, čini se, aktuelnije nego ikada ranije.


Detaljan sadržaj svake knjige možete videti preko meni sekcije Sadržaj

Mladen St. Djuričić

Književni rad Mladena St. Djuričića obuhvata preko 70 objavljenih dela (bibliografija iz Narodne biblioteke Srbije, 2013.) - romana, knjiga pripovedaka, pesama, drama i istorijskih eseja. Prema podacima "Enciklopedije pisaca Jugoslavije", Matica srpska, Novi Sad, 1979. ima objavljeno preko 1.500 priloga u 83 dnevna i periodična lista i časopisa uz uređivanje pet antologija.
Prema istom izvoru i materijalima britanskih enciklopedija ("International Authors and Writers Who's Who", Cambridge, 1976. i "Men of Achievement", Cambridge, 1977) na strane jezike - engleski, francuski, nemački, ruski, slovački i esperanto - prevedeno je preko 200 njegovih pripovedaka i eseja kao i ratnih reportaža sa Solunskog fronta...

Više o autoru...

Promotivna cena

Knjigu možete poručiti direktno od izdavača po promotivnoj internet ceni preko kontakt formulara...